Scholenwedstrijd Raspberry Pi gaat digitaal door

De Raspberry Pi competitie, die dit jaar voor de tweede keer in Nederland wordt georganiseerd, gaat door in een digitaal format. Ondanks de contactbeperkende maatregelen hebben organisatoren PA Consulting en House of Digital de handen ineen geslagen om het event met creatieve online alternatieven in de lucht te houden. De online jurering vindt plaatst op dinsdag 25 mei en tijdens de finale op donderdagmiddag 27 mei worden de winnaars bekendgemaakt. Dit meldt PA Consulting.

Tijdens de Raspberry Pi competitie nemen teams van jongeren vanaf 12 jaar het tegen elkaar op om, met behulp van een computer op broekzakformaat, een oplossing voor een maatschappelijk probleem uit te vinden. Scholieren van het vmbo, havo, vwo en mbo uit heel het land bogen zich dit jaar over slimme toepassingen voor Smart Cities & Mobility.
 
Het initiële plan was om net als vorig jaar de wedstrijd tot een feestelijk einde te brengen in de Amsterdam ArenA. Vanwege de coronacrisis is dit jaar een fysieke bijeenkomst geen optie. Zowel de juryrondes als de prijsuitreikingen worden daarom omgevormd naar interactieve online bijeenkomsten. De verschillende teams presenteren hun uitvindingen via de webcam en worden op afstand beoordeeld door een 11-koppige jury.
“De Raspberry Pi competitie draait om vindingrijkheid. We willen leerlingen uitdagen om innovatieve technologische oplossingen te vinden voor problemen”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “In dat kader is het logisch dat deze wedstrijd ‘gewoon’ doorgaat met behulp van technologie. Juist in zo’n verstorende situatie kunnen initiatieven zoals deze competitie de daad bij het woord voegen en laten zien wat er allemaal mogelijk is met een gezonde dosis vernuft.”
 
De competitie verloopt door corona niet zonder uitdagingen. Contactbeperkende maatregelen en de sluiting van scholen maken samenwerken lastiger. Maar uiteindelijk zijn 16 teams erin geslaagd ondanks alle obstakels hun projecten in te dienen, tot grote blijdschap van de organisatoren. “Ik heb buitengewoon veel respect voor de leraren en de teamleden, die ondanks de lastige situatie veelal buiten schooltijd om hun projecten hebben weten af te ronden. Dat vergt doorzettingsvermogen”, stelt Brand. “Ik wens alle teams veel succes met hun presentaties. Het vergt toch net even een andere instelling om online iets te presenteren dan in levende lijve.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids