Mbo'ers kunnen al weken niet stagelopen

Zo’n 40.000 mbo’ers hebben hun stage vroegtijdig moeten afbreken door de coronacrisis. Dit kan ervoor zorgen dat sommigen mogelijk niet hun diploma kunnen krijgen. Dit meldt NOS.

Uit een rondvraag van de NOS onder de mbo-instellingen in de 32 grootste gemeenten van ons land blijkt dat het vooral lastig is voor mbo’ers die stagelopen in de horeca, toerisme, uiterlijke verzorging, onderwijs en sport. Deze sectoren zijn allemaal tijdelijk dicht. De meeste scholen kunnen nog niet zeggen of dit tot studievertraging gaat leiden. In de techniek, ict, bouw, veehouderij en vormgeving kunnen de meeste stages wel doorgaan, al is het soms in aangepaste vorm, bijvoorbeeld door op afstand te werken.
 
Voor mbo-studenten in het laatste studiejaar wordt gekeken in hoeverre een student de leerdoelen van de opleiding al heeft gehaald, bijvoorbeeld in eerdere stages of via een deel van de al gelopen stage. Eventueel moeten ze een vervangende opdracht maken. Als de leerdoelen niet worden behaald, kan de student niet afstuderen. Voor studenten die in september willen beginnen met een nieuwe opleiding, kan dat voor problemen zorgen. Veel hangt af van het vervolg, geven scholen aan. De vraag naar stageplekken zal bovendien in het volgend studiejaar nog groter zijn, omdat dan ook nieuwe klassen op stage moeten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids