Normal_logo_roc_van_twente__nieuw_

Op donderdag 21 november vond de Mbo Onderzoeksdag 2019 plaats bij ROC Twente in Hengelo. Er waren dit jaar een record aantal bezoekers en presentatoren: meer dan 300 bezoekers namen deel aan ruim 70 workshops en masterclasses. Onderzoek in en door het mbo heeft een enorme groei doorgemaakt sinds de eerste editie vier jaar geleden. Dit meldt ECBO.

Uit de vanzelfsprekendheid waarmee de docenten, docent-onderzoekers en practoren hun onderzoek presenteerden bleek wel dat het stadium van ‘snuffelen aan onderzoek’ definitief voorbij is. Jelle Kaldewaij typeerde de omslag treffend: “Van het beeld ‘onderzoek is moeilijk’ naar ‘het is leuk en waardevol om onderzoek te doen in de eigen organisatie’.” “Modern beroepsonderwijs kan niet zonder onderzoek”, betoogde Han Smits, een van de founding fathers van de Practoraten.
 
Na de plenaire opening belichtte prof. dr. ing. Dave Blank in zijn keynote ‘Onderwijs en onderzoek met een missie’ de razendsnelle technologische vooruitgang en de kennisontwikkeling en de kansen die dit biedt voor het mbo. Hij benadrukte hierbij ook het belang van een regionale aanpak. Na zijn inspiratielezing volgden drie workshoprondes waarin presentatoren hun onderzoek, tips en tools deelden. Ze reflecteerden ook op hun onderzoeksreis en hun leermomenten, soms getypeerd als ‘een marathon’ of zelfs ‘een hobbelig pad’.
 

Regiotafel

Voor het eerst tijdens de Mbo Onderzoeksdag vond een regiotafel plaats. Hierin gingen vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en ROC van Twente het gesprek aan over de mogelijkheden die onderzoek in het mbo biedt voor bedrijven. Onderzoek kan de innovatie die plaatsvindt in bedrijven ondersteunen en verbinden met het onderwijs.
 

Paneldiscussie

Tijdens de paneldiscussie bespraken de vertegenwoordigers van vijf organisaties de verschillende initiatieven van onderzoek in en door het mbo. Na het beantwoorden van enkele vragen uit het publiek schetste gastheer John van der Vegt zijn droom: “Roc’s kunnen het zelf. Als sector kunnen wij onze eigen vragen formuleren: niet als lijdend voorwerp van onderzoek, maar leidend.

 

Aanmoedigingsprijzen

De dag werd afgesloten met een prijsuitreiking voor de aanmoedigingsprijzen in drie verschillende categorieën:
  • Vraagstelling: Renske Postuma | Astrum College
  • Methode: Marjolein Strik | Albeda College
  • Doorwerking: Jeanet Laureijs, Jolanda Rijnders & Janske Castelijns | Gilde Opleidingen
 
In de videosectie is een compilatie te zien van de Mbo Onderzoeksdag 2019.
 
Door: Nationale Onderwijsgids