Logo_logo-week-van-de-liefde_0

Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren samen met GGD’en rond Valentijnsdag De Week van de Liefde. Van 11 tot en met 15 februari kunnen scholen in het voortgezet onderwijs en mbo op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met lesgeven over relaties en seksualiteit. Dit meldt het Soa Aids Nederland.

Het grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland ‘Seks onder je 25e’, laat zien dat jongeren later aan seks beginnen, anticonceptie beter wordt gebruikt en er minder grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Maar ondertussen neemt het condoomgebruik af, is de kennis over seks verminderd, zijn jongeren ontevreden over de kwaliteit van lessen seksuele vorming en is de acceptatie van lhbt-jongeren nog steeds onder de maat.

Essentiële rol van scholen

"Scholen hebben een essentiële rol in de seksuele vorming van jongeren. Door structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit worden jongeren (on- en offline) weerbaarder, weten ze beter hun grenzen aan te geven en leren ze op een positieve en gezonde manier omgaan met seksualiteit. Aandacht voor seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschap en soa’s", licht Sanna Maris, programmamanager Seksuele Vorming bij Rutgers, toe. "Door zelf te ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren, merken docenten hoe zinvol en leuk het kan zijn om het met hen over relaties en seksualiteit te hebben."
 

Week van de Liefde

 
Scholen kunnen zich online aanmelden voor de Week van de Liefde. Ze ontvangen dan een pakket met gadgets voor aankleding van de school en kunnen trainingen volgen om de lessen seksuele vorming goed te geven. Deelnemende scholen worden gestimuleerd om tijdens de Week minimaal één les over relaties en seksualiteit te geven.
 

Training in Seksuele vorming

 
Lesgeven over relaties en seksualiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo is het creëren van een veilige sfeer in de klas belangrijk. Ongemakkelijkheid met het onderwerp kan bij leraren zelf een drempel vormen. ‘Doe ik het wel goed? Steken de leerlingen wel iets op? Hoe ga ik om met persoonlijke vragen over mijn eigen seksualiteit?’ Met bijvoorbeeld de lesmethode Lang Leve de Liefde heb je een goed gefundeerde en effectieve methode in handen waarmee je leuk, eenvoudig en structureel aandacht kunt besteden aan het thema relaties en seksualiteit.
 
Suzanne Meijer, programmaleider Jongeren bij Soa Aids Nederland: "Veel docenten vinden het fijn om voorafgaand aan de lessen een training Seksuele Vorming te volgen. Je krijgt dan praktische handvatten om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. De training wordt vanuit de meeste GGD’en aangeboden voorafgaand aan de Week van de Liefde. De website lesgevenindeliefde.nl biedt ondersteuning aan docenten die werken met het lespakket Lang Leve de Liefde. Ook bieden we een online training in het gebruik van dit lespakket. Daarnaast wordt er voor docenten van de brugklas voorafgaand aan de Week van de Liefde een Lovebuzz-training verzorgd."
 

Lang Leve de Liefde Awards

 
De Lang Leve de Liefde Awards zijn een belangrijk onderdeel van de Week van de Liefde. Met deze awards zetten Soa Aids Nederland en Rutgers de scholen in het zonnetje waar seksuele en relationele vorming, seksuele weerbaarheid en seksuele diversiteit vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. Waar beleid is om de seksuele gezondheid van leerlingen te bevorderen en effectieve lesmethoden worden ingezet. Oftewel de awards gaan naar scholen die goede voorbeelden zijn voor andere scholen en hen inspiratie bieden om ook met het thema aan de slag te gaan.
 
Kijk voor meer informatie over de Week van de Liefde op www.seksuelevorming.nl/weekvandeliefde.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids