Logo_logo_groenlinks

Het Nederlandse mbo levert vakmensen die onze samenleving draaiende houden. Om onze loodgieters, kappers of automonteurs de waardering te geven die ze verdienen, wil GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil dat Nederland titels gaat toekennen aan afgestudeerde mbo’ers. Dit meldt GroenLinks.

Uit een titel blijkt waardering voor de verworven vaardigheden en deskundigheid, legt Özdil uit. ”Een goede eerste stap was om mbo-studenten ook mbo-studenten te noemen. De logische volgende stap is een titel voor mbo-studenten die een startkwalificatie halen.”

Tijdens het begrotingsdebat over onderwijs stelt Özdil voor de diplomaniveaus 2, 3 en 4 te vervangen door ‘Skilled’ voor niveau 2, ‘Craftsman’ voor niveau 3 en ‘Expert’ voor niveau 4. Zo wordt veel beter duidelijk op welk niveau de gediplomeerden werken. "Wie een blik werpt op de vaardigheden van vakstudenten in andere geïndustrialiseerde landen, stelt vast dat het werk- en denkniveau van onze hoogst opgeleide mbo’ers soms niet onder doet voor dat van een bachelor in de VS."

Toch gaat het Özdil niet alleen om de internationale concurrentiepositie van deze groep. "Waardering begint bij erkenning. Verschillende mbo-studenten hebben bij me aangegeven dat ze het gek vinden dat je wel een titel krijgt bij een hbo - of een wo-diploma en niet als je het mbo afrondt. Terwijl het net zo hard een voltooiing is van een studieloopbaan."

Over de titels wil GroenLinks best nog in gesprek. Maar dat ze er moeten komen, staat voor Özdil vast. "Een beveiliger ‘niveau 2’ zegt veel minder dan een ‘skilled’ beveiliger, zoals dat ook geldt voor de mediavormgever die kan aantonen dat hij een ‘craftsman’ is, of de laboratoriumanalist die zich officieel ‘expert’ kan noemen. Het biedt ook herkenning voor werkgevers. Ik ben erg benieuwd naar de reacties uit het veld en van mijn collega’s uit de Kamer. Maar voor mij staat vast dat we dit gewoon gaan regelen, desnoods met een initiatiefwet."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids