Normal_politie__auto

De oefening met een school-shooting die in juni zou worden gehouden op het Alfa College in Hoogeveen is niet afgelast vanwege alle media-aandacht, maar onder druk van de Onderwijsinspectie, de MBO Raad en de Algemene Onderwijsbond. Dat blijkt uit mails en interne documenten die door Dagblad van het Noorden zijn opgevraagd met beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het Alfa-college had eerder in een brief aan de ouders van de leerlingen laten weten dat op drie locaties van het Alfa-college in Hoogeveen een school-shooting zal worden geoefend, als uitbreiding op de ontruimingsoefeningen die elk jaar al plaatsvinden op de school. Het doel ervan zou zijn om de verantwoordelijkheid van de school wat betreft (sociale) veiligheid serieus te nemen. Studenten van de mbo-opleiding Openbare Orde en Veiligheid hadden de oefening samen met de Politie Noord-Nederland voorbereid.
 
Dit plan veroorzaakte echter een storm van kritiek op social media. Het zou tot onrust en onnodige angst leiden onder de mbo-studenten en zelfs als traumatisch kunnen worden ervaren. Vanwege deze ophef zou het Alfa-college de shooting hebben uitgesteld. 
 
Nu blijkt dus dat de oefening niet door is gegaan vanwege kritiek vanuit de Onderwijsinspectie, MBO Raad en de Algemene Onderwijsbond. Sterker nog, het Alfa College was van plan vijf mediabedrijven uitnodigen tijdens de oefening, blijkt uit de documentatie.
 
De Onderwijsinspectie erkent dat het optreden niet goed is geweest en dat het de oefening met de school-shooting niet had moeten afraden. De Onderwijsinspectie vindt veiligheidsoefeningen juist wel bij deze tijd horen en zegt dat  het de verantwoordelijkheid hiervoor bij het schoolbestuur had moeten leggen.
 
Het Alfa College wil niet reageren en verwijst naar hun eerdere verklaring.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids