Normal_gespek_solliciteren_werk_baan_vergadering

Een opleiding wordt steeds belangrijker in de arbeidsmarkt. De vraag naar medewerkers op mbo-niveau is daarbij de afgelopen twee jaar veel sterker gestegen dan voor hbo- of wo-niveau. Maar mbo-vacatures worden steeds moeilijker ingevuld. Dat blijkt uit data-analyse van vacatures door internationale vacaturezoekmachine Adzuna.

Adzuna analyseerde en vergeleek vacatures van augustus 2018 en augustus 2016. In 2016 vereisten 41 procent van de vacatures een diploma, in 2018 is dit 50 procent. De meeste wo- en hbo-vacatures zijn te vinden in de informatietechnologie (bijvoorbeeld data scientist, developer, ict manager), techniek (bijvoorbeeld engineer civiele techniek, werktuigbouwkundige) en de financiële sector (bijvoorbeeld controller, financieel adviseur). Werkzoekenden zonder diploma kunnen banen vinden in bijvoorbeeld de logistieke sector of door it-traineeships.

Vraag stijgt enorm

“Een diploma is belangrijk en opent deuren naar een baan”, stelt Thomas De Schuyter van Adzuna. “Maar mensen hoeven niet per se een zo hoog mogelijk diploma te halen om een goede baan te vinden. Werkzoekenden met een mbo-diploma hebben nu veel meer mogelijkheden dan twee jaar geleden. Er zijn nu sowieso meer vacatures en de vraag naar mbo-personeel stijgt enorm, vooral in sectoren als techniek, logistiek en industrie.”

Daling gemiddeld salaris

De toename in vacatures op mbo-niveau zorgt voor een daling in het gemiddeld aangeboden salaris in heel Nederland. Deze vacatures bieden gemiddeld 18 procent minder salaris dan het Nederlands gemiddelde. Het geboden salaris in vacatures met wo-niveau ligt gemiddeld 21 procent hoger dan het Nederlands gemiddelde. Voor hbo-niveau is dit +7 procent.

De sectoren Logistiek en Gezondheidszorg kennen zeer grote salarisverschillen tussen hoog- en laagopgeleiden. Het gemiddeld salaris in de gezondheidszorg wordt sterk bepaald door hoge salarissen voor hoogopgeleiden. Zo is het gemiddeld aangeboden salaris voor basisarts 53.834 euro. 

Voor sectoren als Klantenservice, Techniek en Verkoop ligt het aangeboden salaris per opleidingsniveau relatief dicht bij elkaar.

“Voor een beter salaris kan het soms interessant zijn om van sector te veranderen. Jouw diploma kan namelijk meer waard zijn in een andere sector.” voegt de Schuyter toe.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids