ROC Mondriaan

Vijf laatstejaars studenten van de School voor Bouw en Infra van ROC Mondriaan vertrekken in oktober voor vier weken naar Ghana. De jongens, woonachtig in Den Haag, Westland en Maasland, gaan op initiatief van de stichting Kofi Annanschool meewerken aan de bouw van een middelbare technische school in het dorpje Afranse. Daarmee hebben de kinderen later veel meer kans op werk en kunnen ze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regio. Sjoerd Wiersma, docent Bouw en Infra, verricht samen met de studenten het voorwerk zoals bouwtekeningen en berekeningen, waardoor er ter plekke gelijk gestart kan worden.

“Vijf oktober vliegen we naar Accra”, vertelt Sjoerd. “Vandaaruit gaan we met een busje naar Afranse. De fundering van de school is er al. Die is door Ballast Nedam neergelegd. Als wij aankomen is een deel van de school al gebouwd door de eerste ploeg. Wij brengen de pleisterlaag op de muren aan en plaatsen de dakspanten en dakbalken. Verder zorgen we voor het stellen van kozijnen en het afhangen van deuren. Vier mensen van de lokale bevolking helpen ons daarmee. En als het nodig is, springen mensen uit het dorp bij.”
 
Het initiatief voor de bouw van de school ligt bij de stichting Kofi Annan School (KAS) die daar de vijfde school bouwt. Het wordt een Junior Secundary School (JSS) in Afranse, waar al eerder een basisschool en een school voor beroepsonderwijs zijn gebouwd. De JSS, die in najaar van 2015 verrijst, is het sluitstuk van een bouwprogramma dat Afranse een doorlopend schoolsysteem verschaft voor de kinderen in de wijde omtrek.
 
Net als de vorige projecten van de stichting Kofi Annan School wordt de JSS in Afranse gebouwd door leerlingbouwers uit Nederland en uit Ghana. De stichting Kofi Annan School financiert dit bouwproject uit bijdragen en subsidies van het O&O-fonds voor de bouwnijverheid, de Nederlandse en de Ghanese vakbond en bijdragen van bedrijven en particulieren. De leerlingbouwers van ROC Mondriaan brengen via fundraising hun eigen reis- en verblijfskosten bijeen. In totaal is er met de bouw een bedrag van 200.000 euro gemoeid en substantiële bijdragen in natura.
 
© Nationale Onderwijsgids