‘Kinderopvang prominent in coalitieakkoord, maar evenwichtige visie ontbreekt’

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) ziet een prominente rol van de kinderopvang in het hoofdlijnenakkoord. Zo staat de gratis kinderopvang voor werkende ouders er in en is er aandacht voor het belang van voorschoolse opvang en vroegschoolse educatie. Maar volgens BMK mist een evenwichtige visie op de veelomvattende rol van de sector en ontbreekt de brede toegankelijkheid van de kinderopvang. Dit meldt BMK. 

Waarnemend voorzitter Geert de Wit van BMK vindt dat ook kinderen van niet-werkende ouders toegang moeten hebben tot kinderdagverblijven. “Het ontbreken van een standpunt op deze brede toegankelijkheid in het hoofdlijnenakkoord zien wij als een kans om hierover in gesprek te gaan met de nieuwe coalitie.”

Maximumuurtarief

De branchevereniging vindt het jammer dat er straks op de kinderopvang wordt bezuinigd door het maximumuurtarief niet te indexeren. Vooral voor ouders met lagere inkomens is dat slecht nieuws, zegt De Wit. Door het uurtarief waarover ouders toeslag kunnen krijgen niet te indexeren, stijgen de netto kosten voor de minstverdienende ouders relatief sterk. De BMK noemt bepaalde keuzes voor de kinderopvang in het hoofdlijnenakkoord niet evenwichtig.

Desondanks is de vereniging blij dat de plannen voor gratis kinderopvang doorgaan. Maar ook hier geldt dat dit vooral positief is voor hogere inkomens, zolang de gratis opvang niet is geregeld voor niet-werkende ouders.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky