Mbo KIKI kiest voor praktijkgerichte aanpak in deeltijd

Na ruim vijftien jaar ervaring in het trainen en scholen van professionals in de kinder- en gastouderopvang, mag KIKI Kennisinstituut zichzelf per 1 november aanstaande ook een erkende mbo-instelling noemen. Nieuwbakken mbo KIKI biedt aanstaande gastouders, pedagogisch medewerkers en leidinggevenden versnelde mbo-opleidingen aan op niveau 2, 3 en 4. Met een sterk praktijkgerichte aanpak wil KIKI het vak van pedagogisch professional terug op de kaart zetten. Dat meldt Mbo KIKI.

Nederland is een mbo-instelling rijker en dat is goed nieuws voor de kinderopvangbranche. Mbo KIKI richt zich namelijk specifiek op aanstaande professionals in deze sector. Zij kunnen er onder andere terecht voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn gericht op gastouders, pedagogisch medewerker niveau 3 en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Oprichter en directeur Hester Baars over de behaalde erkenning: “Wij vinden het geweldig dat we nu als mbo-instelling kunnen bijdragen aan het oplossen van de personeelstekorten in de branche. Met onze aanpak zetten we studenten in hun kracht én we mogen hun vakbekwaamheid vanaf nu belonen met een erkend diploma.”

Deeltijd 

KIKI biedt iedere opleiding in deeltijd aan. Hester Baars: “We willen het beroep aantrekkelijk maken voor mensen die nu in een andere sector werken, geen financiële middelen hebben voor scholing of meer ondersteuning nodig hebben. Om een overstap voor hen zo laagdrempelig mogelijk te maken, werken we samen met tal van organisaties in de gastouder- en kinderopvang. Zij zijn bereid om studenten in opleiding vanaf dag één een betaalde werkplek te bieden of zelfs de opleiding te betalen. Hoe mooi is dat.”

Gastouderopleiding 

Mbo KIKI is een echte praktijkopleider: alle lessen hebben een directe koppeling met de praktijk en worden verzorgd door docenten die zelf ‘met hun voeten in de klei hebben gestaan’, aldus Hester Baars. “Ook zijn we de enige mbo met zelfontwikkelde basis- en keuzedelen en examens. Een voorbeeld hiervan is onze gastouderopleiding. Ons belangrijkste doel is om mensen volledig voor te bereiden op de praktijk. Hierop hebben we onze lessen volledig afgestemd. Zelfs onze examens bestaan alleen uit praktijkexamens.”

Door: Nationale Onderwijsgids