Oproep organisaties: extra geld nodig voor kinderopvang in 2024

Gisteren presenteerde het demissionaire kabinet de begroting voor het komende jaar. Zeven organisaties in de kinderopvang roepen het kabinet op het extra geld voor opvang niet in 2025, maar een jaar eerder al in te zetten. Dat meldt het AD.

Een onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu wees uit dat veel gezinnen moeite hebben met het betalen van kinderopvang. Dit is volgens deze organisaties nu simpelweg te duur. Dat komt onder meer door de lage uurtarieven die de overheid vergoedt. De organisaties stellen dat hiermee de kosten voor de kinderopvang niet kunnen worden gedekt. Gezinnen krijgen een vergoeding, maar de extra kosten moeten zij nu zelf ophoesten. Dat is volgens de organisaties lastig voor elkaar te krijgen in een tijd van dure boodschappen en hoge energiekosten.

2024

Lage inkomens worden voornamelijk getroffen door deze regeling. De organisaties beseffen zich dat de overheidskas niet oneindig groot is, maar ze denken wel dat het beter en sneller kan worden ingezet. Voor 2025 staat een bedrag van 480 miljoen euro gepland, zodat de kinderopvang goedkoper wordt. De organisaties willen echter dat dit een jaar eerder al gaat worden ingezet.

1000 euro per jaar

Stel: een gezin met een laag of middeninkomen heeft twee kinderen. Die moeten twee dagen naar de kinderopvang. Met de inzet van die 480 miljoen zou dat betekenen dat dit soort gezinnen er zo’n 1.000 euro op jaarbasis vooruit gaan. Daar kan de financiële druk op deze gezinnen volgens de organisaties substantieel mee worden verlicht.

De brancheorganisaties die de oproep deden zijn: BK, BMK, BVOK en Nysa. Ook oudervertegenwoordigers BOink en VWO beroepsvereniging: PPINK zijn aangesloten.

Door: Nationale Onderwijsgids