Gratis kinderopvang twee jaar uitgesteld vanwege bezuinigingen kabinet

Bronnen in Den Haag zeggen dat het kabinet heeft besloten om de kinderopvang bijna gratis te maken wil uitstellen. Dan zou dit in plaats van 2025 pas in 2027 gebeuren. Het lukt de kinderopvangsector nu niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang oploopt. Dat meldt de NOS.

 

Het uitstel is een tegenvaller voor ouders, maar voor het kabinet juist een enorme meevaller. Het kabinet was sinds lange tijd weer op zoek naar mogelijkheden om te bezuinigen. Het plan was eerst dat de overheid bijna alle kosten voor de kinderopvang op zich zou nemen.

Compensatie 

Voor ouders die hadden gerekend op bijna gratis opvang komt er wel een vorm van compensatie. Hoe die regeling eruit gaat zien en voor wie die precies is is nog niet duidelijk.

STAP-budget 

De bronnen zeggen ook dat het STAP-budget, de regeling waarmee werknemers en werkzoekenden een subsidie van 1000 euro per kaar kunnen krijgen voor scholing en ontwikkeling, verdwijnt. Die regeling bestond nog maar sinds vorig jaar. Het schrappen van de regeling levert het kabinet zo’n 200 miljoen euro op.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk