Boeklancering 'nijntje xxl miffy' is een ode aan Dick Bruna

Dick Bruna’s meesterwerk nijntje, ook wel bekend als miffy, is al ruim 60 jaar ongekend populair. En dat gaat verder dan alleen kinderboeken. Avant-gardisten als Rietveld en Picasso hadden grote bewondering voor Bruna als visionair kunstenaar. Bruna tekende nijntje niet, maar schilderde elke lijn resulterend in de typische bibberlijn. Het vandaag gelanceerde koffietafelboek ‘nijntje xxl miffy’ brengt dit voor het eerst haarscherp in beeld. Het collector’s item verschijnt in gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren en is het resultaat van een samenwerking tussen Uitgeverij Komma, ontwerper Bob van Dijk en Mercis Publishing. Dat meldt Uitgeverij Komma. 

Dat Bruna bewonderaar was van de internationale avant-garde is geen geheim. Het kleurgebruik, het ontbreken van perspectief en de eenvoud in het werk fascineerde en inspireerde hem. Nergens wordt Bruna’s visie, vakmanschap, en de kunst om met kleur ruimtelijkheid in het platte vlak te creëren duidelijker dan in zijn beroemdste creatie nijntje. Hij schilderde elke lijn met een penseel. Door letterlijk in te zoomen op zijn creaties, wordt zijn vakmanschap en inspiratie door de avant-garde in ‘nijntje xxl miffy’ voor het eerst tastbaar gemaakt.

Internationale avant-garde 

Nijntje hing in 2015 al naast Matisse in het Rijksmuseum. Caro Verbeek, kunsthistoricus en conservator Mondriaan en De Stijl: “Als kunsthistoricus onderzocht ik het werk van Bruna in de context van de internationale avant-garde. Het is heel duidelijk dat hij zijn beeldtaal ontleende aan die van Matisse, Picasso en leden van De Stijl. Onbekend is dat bijvoorbeeld Picasso en Rietveld zijn werk ook bewonderden. Het bereiken van heldere sprekende eenvoud is ontzettend moeilijk. Bruna toonde zich een meester in deze opgave. Deze publicatie draagt hopelijk bij aan de ontvangst van het werk van Bruna als Kunstenaar met de hoofdletter K.”

Koffietafelboek 

De uitgave biedt liefhebbers een unieke blik op de krachtige vormgeving van Bruna’s meesterwerk nijntje. Het koffietafelboek van bijna 600 pagina’s toont Bruna’s werk als kunstenaar in een geheel nieuw daglicht. Ontwerper Bob van Dijk - net als Dick Bruna door AGI (Alliance Graphique Internationale) geëerd voor zijn toonaangevende werk - ontwierp een bijpassende boekenstandaard in de vorm van het beroemde kruisje. 

Door: Nationale Onderwijsgids