Met nieuw cao-overleg hoopt de FNV harde acties in kinderopvang te voorkomen

Vakbonden FNV en CNV doen maandag 23 januari een ultieme poging om alsnog een goede cao voor de 111.000 werknemers in de kinderopvang af te spreken en zo harde acties te voorkomen. Eind november liepen de onderhandelingen vast op een onrealistisch eindbod van de werkgevers. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "We hopen echt dat de werkgevers tot inkeer komen. Met het eindbod dat er nu ligt is de kans groot dat er nog meer werknemers de sector, die al te maken heeft met enorme personeelstekorten, verlaten." Dat meldt de FNV.

Leden van de vakbond zijn al gestart met ludieke posteracties om aandacht te vragen voor een fatsoenlijke loonsverhoging. De vakbond hoopt met de nieuwe onderhandelingen harde acties, waaronder stakingen. te voorkomen. Dorenbos: "Staken is het laatste wat onze leden willen, ze zijn ontzettend loyaal. Omdat juist ouders en kinderen de dupe zijn van een staking. Maar met het eindbod van de werkgevers is de grens van loyaliteit wel bereikt."

Petitie 

Begin november zijn de vakbonden ook een petitie gestart om werkgevers duidelijk te maken dat een fatsoenlijke loonsverhoging keihard nodig is om de sector aantrekkelijk te houden. De petitie waarin medewerkers eisten dat het eindbod van tafel ging, werd meer dan 17.000 keer ondertekend en is op 6 december aan werkgeversorganisaties aangeboden.

Cao Kinderopvang 

Onder de cao Kinderopvang vallen zo’n 111.000 werknemers. De huidige cao liep af op 31 december 2022.

Door: Nationale Onderwijsgids