Veel ophef over gedeelde video’s van kinderen bij kinderopvang in Amsterdam

In Amsterdam is commotie ontstaan bij een kinderopvang nadat een stagiaire video’s heeft opgenomen en gedeeld waarin kinderen van de opvang herkenbaar waren. De stagiaire is per direct ontslagen. In de pedagogische sector wordt het vierogenprincipe gehanteerd. Dit is een methode waarbij er altijd één extra volwassene aanwezig is die kan meekijken en meeluisteren. Ondanks de aanwezigheid van extra toezicht zijn de beelden gemaakt en verspreid. Dit meldt RTL Nieuws.

Naast het ontslag van de stagiaire heeft Kindergarden een melding gemaakt bij de politie. Die onderzoekt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd. Tot dusver noemt de politie de stagiaire geen verdachte. Op de filmpjes zijn geen ongepaste beelden te zien, zo benadrukt de directrice Nicole Krabbenborg na vragen. Ze geeft wel aan dat het gaat om ‘onacceptabele beelden’.

Ongepaste beelden

In het filmpje is te zien hoe de stagiaire een bal naar één van de kinderen gooit, die vervolgens op de grond valt. Andere beelden laten zien hoe een kind een foto van twee zoenende mannen onder de neus geschoven krijgt. Daarna wordt aan het kind gevraagd wat die op de foto ziet. Daarnaast is op het filmpje een huilend kind te zien en één die een middelvinger opsteekt.

De ouders die hun kinderen naar deze opvanglocatie brengen hebben gisteren een brief met informatie over het voorval ontvangen. Als een kind op het filmpje te zien was, werden de ouders persoonlijk gebeld. De directrice van de opvang zegt dat het gedrag ‘in geen enkele vorm wordt getolereerd’. Ze zegt mee te leven met de ouders van de getroffen kinderen en belooft hen uit te gaan zoeken wat er precies is gebeurd.

Vergrootte veiligheid door vierogenprincipe

Het vierogenprincipe is in 2013 in werking gesteld. Het moest ervoor zorgen dat er een vergrootte veiligheid voor de kinderen in de opvang is. Ook moet het een manier zijn om misbruik te voorkomen. Desondanks heeft dit incident zich voorgedaan. Veel ouders reageren geschokt en verontwaardigd. Zij vragen zich nu af hoe het kan dat niemand de stagiaire aansprak.

De directrice geeft aan dat zij de stagiaire niet als ‘misdadiger’ ziet. “Wat ze heeft gedaan is onacceptabel, daarvoor zijn consequenties: ze is haar baan kwijt en mag haar studie waarschijnlijk ook niet afmaken”. Volgens de directrice is de stagiaire hier genoeg mee gestraft en heeft ze enorm veel spijt van haar acties.

TikTok filmpje

Afgelopen zondag is aan het licht gekomen dat er een filmpje van de kinderen van de kinderopvang was gedeeld op het sociale mediaplatform TikTok. Eén van de ouders herkende zijn kind en stapte naar de kinderdagverblijf. Dezelfde dag zijn de beelden van het platform verwijderd, maar doordat andere gebruikers daarvoor al aan de haal zijn gegaan met het filmpje moest een speciaal crisisteam worden opgezet door de organisatie. Ook de politie en de GGD zijn ingeschakeld.

Morgenavond organiseert de kinderopvang een informatieavond voor ouders waarvan de kinderen op de beelden te zien zijn. Voor de andere ouders is een informatieavond gepland op donderdag.

Door: Nationale Onderwijsgids