Maximaal uurtarief kinderopvang, zonder eigen bijdrage ouders, dat wil PO-Raad

De PO-Raad  is blij met de plannen van het kabinet om per 1 januari 2025 het maximumtarief van de kinderopvang voor 96 procent te vergoeden voor alle werkende ouders. Echter, de Raad is ook bang dat de kinderopvang minder betaalbaar wordt voor de lagere inkomens. Daarom wil de PO-Raad voor een maximaal uurtarief zonder aanvullende eigen bijdrage van ouders, of een aanvullende eigen bijdrage van maximaal 5 procent. Dat meldt Kinderopvang Totaal. 

“We maken ons zorgen over de kwaliteit en toegankelijkheid van de kinderopvang als het stelsel op de beoogde manier wordt herzien. Het kabinet benadrukt in de plannen vooral de voordelen van het oplossen van de oplopende arbeidsmarkttekorten. Het doel van de kinderopvang, om kinderen in hun ontwikkeling te stimuleren en achterstanden tegen te gaan, lijkt losgelaten.”

Toename 

De PO-Raad denkt dat het kabinetsplan waarschijnlijk leidt tot een toename van de vraag naar kinderopvang. “Met mogelijk een forse stijging van de uurtarieven als gevolg. Daarmee bestaat de kans dat de kinderopvang nog minder betaalbaar wordt voor lagere inkomens”, zegt de PO-Raad.

“We willen niet dat er exclusieve opvang ontstaat in wijken waar ouders een hoge huurprijs en eigen bijdrage wel kunnen betalen. Het risico op segregatie en kwaliteitsverschillen wordt dan te groot.” De Tweede Kamer spreekt op 16 november over de kinderopvang.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk