Problemen met kinderopvang Waddinxveen, maar ‘geen wettelijke taak overheid’

Wethouder Brigitte Leferink van de gemeente Waddinxveen ziet de problemen met de kinderopvang in haar gemeente groeien. D66 stelde haar vragen over de toenemende lokalennood als gevolg van het snelle bouwen in het Gouwedorp. Leferink stelt echter niet bij te houden wat de gevolgen van het gebrek aan opvang zijn voor ouders en kinderen, omdat dat niet wordt bijgehouden door de gemeente. De overheid is niet wettelijk verplicht kinderopvang te regelen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Ouders zijn volgens de wethouder in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het regelen van opvang voor hun kinderen. Voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand zijn VVE-plekken (voor- en vroegschoolse educatie) gereserveerd. “Wij bemoeien ons verder niet met de plaatsing van kinderen en wachtlijsten.”

Aanbesteding

De problemen begin dit jaar zijn ontstaan door een aanbesteding die misging. Dit schooljaar zijn tien tijdelijke lokalen in gebruik genomen bij het scholencluster in Park Triangel. De overige acht permanente klaslokalen met ruimte voor kinderopvang zouden via een aanbesteding geregeld worden, maar dat ging op korte termijn niet door. Nu moet een andere bouwer de problemen oplossen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky