Ministerie SZW spreekt over ander aantal kinderen naar opvang dan CBS

Gemiddeld gingen kinderen dit jaar 64,1 uur naar de kinderopvang toe. Dat is 2,3 uur meer dan het afgelopen jaar. Dit blijkt uit een rapportage van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

In de eerste drie maanden van dit jaar gingen er 868.000 kinderen met kinderopvangtoeslag naar de opvang toe. Dit is een ander getal dan waar het CBS eerder over sprak. Volgens Raoel Koole, woordvoerder van SZW, klopt het dat de cijfers wat anders zijn.

Verschil in definitie

Dit komt volgens Koole door een verschil in de definitie die wordt gehanteerd. Zo kijkt het CBS naar het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag dat in ieder geval een keer naar de opvang is geweest. Ieder kind waarvoor toeslag is aangevraagd, telt een keer mee.

Kwartaalcijfers SZW

Bij de kwartaalcijfers van SZW gaat het juist om het gemiddelde aantal kinderen. Daarbij werd ook gekeken naar de hoeveelheid gebruik dat een ouder van de toeslagen maakt. Als een kind een dag in het jaar naar de opvang is geweest, wordt deze voor 1/365e meegeteld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer