Normal_kids-eating-healthy-snack-2021-08-29-00-55-16-utc

Bij de start van de Gezonde Smikkelweken reikte gedeputeerde Henk Jumelet in Drenthe de eerste box met ingrediënten uit bij BSO Wereldwijs in Coevorden. De onderneming Spoony organiseert deze actie voor kinderdagverblijven door het hele land. Zo’n 50.000 kinderen gaan tijdens de schoolvakantie op de buitenschoolse opvang zelf koken en leren over gezonde en duurzame voeding. Dit meldt de provincie Drenthe. 

 

In Nederland eet zo’n 85 procent van de kinderen te weinig groenten. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht, waarbij een ongezond eetpatroon een van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan zo’n 600 buitenschoolse opvang organisaties aan de slag met dit groentenprogramma.

Kick-off

De kick-off van de tweede editie vond in de eerste week van de zomervakantie plaats bij opvanglocaties in de provincies Utrecht, Overijssel, Noord-Holland, Gelderland, Friesland, Flevoland en Drenthe.

Gedeputeerde Jumelet: “Ik hecht veel waarde aan voedseleducatie. Het is belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren waar het eten vandaan komt, én dat gezond eten ook lekker is. De provincie Drenthe organiseert zelf al jaren verschillende activiteiten om dat bewustzijn bij kinderen en hun ouders te vergroten. Samen met de voedselmakelaars van Jong Leren Eten hebben we een paar succesvolle projecten opgezet, zoals Kindermenu 2.0 en Boergondisch koken, waarin we ook samenwerken met horeca en agrariërs, onze voedselproducenten. De actie Gezonde Smikkelweken van Spoony sluit daar prima bij aan; daar wil ik graag mijn medewerking aan verlenen.”

Zwarte bonenbrownies

De BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse ‘groente-activiteiten’, zoals een pakket om zwarte bonenbrownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groentes als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. Om kinderen te stimuleren om ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle kinderen die meedoen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Er is een online platform, waar ook andere belangstellenden kunnen meedoen aan de Gezonde Smikkelweken.

Door: Nationale Onderwijsgids