Scholen en opvang sloten gisteren, maar er was geen reden voor paniek

Hoewel gisteren de deuren sloten van opvanglocaties van Kindergarden en achttien scholen in Arnhem omdat de temperatuur tegen veertig graden zou lopen, was er eigenlijk geen reden voor paniek. Dat vindt de GGD. Dit meldt De Stentor.

Meer dan de helft van de basisscholen van scholenkoepel Flores Onderwijs gingen rond het middaguur dicht. Liesbeth van de Beeten, directeur van basisschool de Sterrenkring in Arnhem, geeft aan dat de planning eigenlijk was om een sportdag te houden. Toch zijn alle leerlingen op school gebleven, onder meer in de fietsenkelder. Boven in het gebouw is het namelijk veel te heet volgens Van de Beeten, want het is een oud gebouwd met een plat dak.

Kinderen niet meteen in gevaar

Magdalena van den Berg, adviseur gezonde leefomgeving van de GGD Gelderland-Midden,  geeft aan dat de zorgen in het onderwijs begrijpelijk zijn, maar dat het belangrijk is om te weten dat kinderen niet meteen in gevaar zijn door de warmte. Vooral niet als het één dag zo heet is.

Uitzonderingen

Uitzonderingen zijn baby’s die pasgeboren zijn, omdat zij hun temperatuur niet goed kunnen regelen. Kinderen met chronische ziektes zoals astma kunnen ook niet goed tegen warmte. Voor gezonde kinderen geldt dat zij best tegen wat warmte kunnen als zij goed in de gaten gehouden worden. Het is daarbij belangrijk dat ze niet naar buiten gaan in de zon en genoeg drinken.

Kinderopvanglocaties

Nicole Krabbenborg, directeur van Kindergarden, zegt dat het een dilemma was. Zij durfden het simpelweg niet aan, omdat het de afgelopen week erop leek dat het veertig graden zou worden. Bij de hitte in 2018 en 2019 kon er extra personeel worden ingehuurd, zodat er in een slaapkamer boven de 25 graden iemand erbij kon zitten. Vanwege het grote personeelstekort was het onmogelijk om personeel te vinden.

Een woordvoerder van kinderopvangorganisatie Skar geeft aan dat dilemma niet gehad te hebben. De locaties bleven dan ook gisteren gewoon open. Wel met een hitteprotocol, waarbij er flink werd geventileerd, een waterijsje gedronken werd en erop gekeken werd dat de kinderen genoeg dronken.

De toekomst

Het belooft nog wat met verdere klimaatverandering in zicht. Scholen worstelen nu al met één hete dag. Maurice van Kouwen, directeur van basisschool de Mariënborn, geeft aan dat corona ook al heeft laten zien dat veel scholen niet goed kunnen ventileren, omdat het vaak gaat om oudere gebouwen. De hitte heeft het ventilatieprobleem onderstreept.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer