Normal_kind_opvang_spelen_rekken_klimmen

Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) vreest ervoor dat de bijna-gratis kinderopvang in 2025 ervoor gaat zorgen dat de personeelstekorten in de sector alleen maar toenemen. Volgens de organisatie zouden er dan 50.000 extra medewerkers nodig zijn in de kinderopvang. Daarbij betwijfelt BK of de arbeidsparticipatie onder ouders erdoor gaat toenemen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens voorzitter Emmeline Bijlsma krijgt de samenleving straks alleen maar met meer kosten te maken zonder dat er werkenden bij komen. Daarom is BK ook kritisch op het plan om het aantal gewerkte uren niet meer aan het aantal uren opvang te verbinden. Als het aan Bijlsma ligt, komt er juist meer aandacht voor minder werk- en regeldruk. Dat adviseerde de Sociaal-Economische Raad (SER) eerder deze week ook, waarbij de kinderopvang een belangrijke rol krijgt in het oplossen van personeelstekorten. Mensen die al werken, zouden meer uren moeten kunnen maken en de kinderopvang helpt daarbij.

Personeelstekorten direct op te lossen

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) kijkt er juist naar uit dat de kinderopvang voor 95 procent wordt vergoed. Daarmee kan Nederland “op de langere termijn grotere problemen op de arbeidsmarkt én in onze welvaart voorkomen”. Als medewerkers daarbij één uur per week meer zouden gaan werken, zouden de personeelstekorten snel zijn opgelost.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky