Barneveld gaat minder streng zijn voor nieuwe kinderopvanglocaties

In het Gelderse Barneveld is er bijna geen ruimte om nieuwe kinderopvanglocaties te openen. Niet omdat er geen gebouwen beschikbaar zijn, maar omdat het volgens de GGD-richtlijnen voor schone lucht eigenlijk niet mag. Kinderopvangcentra worden geadviseerd om niet binnen 250 meter van een veehouderij, snelweg of 2 kilometer van een geitenhouderij te openen. En dat is bijna niet mogelijk in Barneveld, meldt Kinderopvang Totaal.  

De gemeente Barneveld heeft een grote pluimveesector en bevindt zicht tussen twee snelwegen in. Dat maakt het voor kinderopvangbedrijven bijna onmogelijk om een plek te vinden die niet in de buurt van een snelweg, veehouderij of geitenhouderij ligt. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt er in de toekomst iets minder streng naar de locaties gekeken als het gaat om luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit thuis en op de opvang

“We willen op zoveel mogelijk plekken voldoen. Daar waar het wringt, kijken we naar de feitelijke situatie. Wat kan hier? Is de feitelijke belasting écht slechter dan gemiddeld?”, legt wethouder Didi Dorrestijn uit. Daarbij kijkt de gemeente ook naar de woonsituatie van het kind. Als het voor de luchtkwaliteit niet uitmaakt of het kind nu thuis of op de opvang is, dan geeft de gemeente toestemming.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky