Werkdruk hoog in kinderopvang, kwart medewerkers overweegt te stoppen

Veel medewerkers in de sector Zorg & Welzijn overwegen om met hun werk te stoppen, in de kinderopvang zelfs een kwart van de ondervraagden. De hoge werkdruk is hiervoor de belangrijkste reden. Dit blijkt uit een onderzoek van de FNV onder 12.000 leden. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de zorgmedewerkers minder vrij konden nemen. In braches waar met een jaarurensystematiek wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, is geschoven met uren, waardoor ze minder verlof konden opbouwen. 33 procent van alles zorg- en welzijnsmedewerkers kan met de huidige urenverdeling onvoldoende tot rust komen. In de kinderopvang is dat 36 procent.

Meer administratieve taken

Opvallend is dat de verschillende maatregelen om de administratieve lasten tijdens de corona-pandemie terug te dringen, weinig effect lijken te hebben. Bijna de helft van de medewerkers, in voornamelijk de kinderopvang, geeft aan dat ze de afgelopen anderhalf jaar juist méér administratieve taken erbij kreeg. 

Eén op de vijf medewerkers overweegt om deze redenen werk te zoeken in een andere sector. De kinderopvang scoort met 24 procent bovengemiddeld hoog hierin.

Kinderopvang relatief veilig

De kinderopvang wordt wel als een relatief veilige plek om te werken beschouwd. 29 procent van de deelnemers aan het onderzoek voelt zich altijd veilig op de werkvloer. In de kinderopvang is dit 38 procent. Dit is overigens wel een achteruitgang vergeleken met twee jaar geleden, toen dit cijfer nog 58 procent was. De reden hiervoor is niet bekend.

Door: Nationale Onderwijsgids