Steeds vaker school of opvang de oorzaak van besmetting

Bij steeds meer kinderen wordt het coronavirus vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen. Dat komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd. Verder bleken 2091 kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud besmet. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei.

In vrijwel alle andere leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests.

School of kinderopvang besmettingsbron

Bij niet alle positief geteste mensen is bekend waar ze het virus hebben opgelopen. Van de mensen bij wie dit wel is vastgesteld, was de school of de kinderopvang in een op de vijf gevallen de bron. Alleen thuis wordt het virus nog vaker overgedragen. In de cijfers van vorige week waren school en kinderopvang voor 12,5 procent van de mensen de "setting van besmetting", de week daarvoor voor 3,5 procent. Nog een week eerder, tijdens de zomervakantie, ging het om 0,8 procent.

Medewerkers ook besmet

Het zijn niet alleen de kinderen die besmet raken. In de afgelopen week testten 633 medewerkers van scholen en kinderdagverblijven positief. Dat is het hoogste aantal sinds eind juli, vlak na het begin van de zomervakantie. Vorige week meldde het RIVM 541 positieve tests in de beroepsgroep, de week ervoor 334.

Door: ANP