Kinderopvanglocaties gaan staken tegen te hoge werkdruk

Bij 660 kinderopvanglocaties verspreid over het land, leggen medewerkers dinsdag 14 september voor een dag het werk neer. Ze komen die dag bijeen op het Malieveld in Den Haag omdat ze willen dat er betere afspraken over werkdrukverlaging worden vastgelegd in de cao Kinderopvang. Dit meldt Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

Dit is de tweede landelijke stakingsdag. Omdat de FNV veel signalen heeft ontvangen van kinderopvanglocaties die volledig sluiten, verwacht de vakbond minimaal 4.000 stakers in Den Haag. Tegelijkertijd komen ongeveer 300 stakers in Assen bijeen en 150 stakers in Weert die via een videoverbinding in contact staan met het Malieveld. Bij de eerste stakingsdag op 8 juli legden 3.000 medewerkers, werkzaam bij 538 locaties, het werk neer.

Nog geen verbeteringen doorgevoerd

Eind juni sloten de werkgevers BK en BMK met de kleinere vakbond CNV Zorg & Welzijn een nieuwe cao Kinderopvang. Vakbond FNV Zorg & Welzijn tekende deze niet, omdat er volgens de bond te weinig afspraken in staan die de werkdruk op korte termijn kunnen verlagen. ‘Na de eerste landelijke stakingsdag van 8 juli zijn er nog geen verbeteringen doorgevoerd’ zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. ‘Inmiddels zijn we twee maanden verder en worden steeds meer kinderopvangmedewerkers boos. Zolang er niets verandert, bereiden we verdere acties voor.’

Werkdrukverlaging

De BK en BMK gingen niet in op de uitnodiging van de FNV om op het Malieveld met de kinderopvangmedewerkers in gesprek te gaan. Zij vinden het beter om aan tafel bij SZW naar oplossingen te zoeken. Van Leiden: ‘De werkgevers blijven voor de werkdrukverlaging alleen maar naar Den Haag wijzen, terwijl ze zelf ook al concrete maatregelen kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van groepshulpen, zodat de pedagogisch medewerkers hun tijd daadwerkelijk aan de kinderen kunnen besteden in plaats van aan administratie of de vuile vaat.’

Daarnaast wil de FNV dat de beschikbaarheidsdag en het werken met een jaarurensystematiek worden afgeschaft. Medewerkers moeten hierdoor altijd maar flexibel zijn in hun tijd. ‘Een contract hebben voor 18 uur en 40 uur beschikbaar zijn, is geen uitzondering. Bied ze liever een contract met meer vaste uren aan in plaats van steeds maar dat onzekere stand-by staan. Dit soort afspraken maak je in een cao en regel je niet in Den Haag. Werkgevers, die erkennen dat de werkdruk te hoog is, moeten hierop dus ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar hun werknemers’, aldus Van Leiden.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: FNV