Belhaj leidt voorbereiding parlementaire enquête toeslagenaffaire

D66'er Salima Belhaj leidt de commissie die de parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire en de dienstverlening door de overheid gaat voorbereiden. Het is de bedoeling dat het onderzoeksvoorstel van de commissie eind dit jaar klaar is, waarna de enquête snel moet kunnen beginnen.

Aanleiding voor de enquête zijn twee onderzoeken door de Kamer. De commissie-Van Dam onderzocht de toeslagenaffaire. Daaruit bleek dat vele duizenden mensen onterecht door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeur. De commissie-Bosman deed onderzoek naar uitvoeringsorganisaties zoals UWV en Belastingdienst. Die concludeerde dat burgers geregeld klem komen te zitten door problemen met de uitvoering van regels die het kabinet en de Kamer hebben gemaakt. Ook oordeelde de commissie dat de uitvoeringsinstanties "jarenlang verwaarloosd" zijn.

De Kamer besloot begin dit jaar tot de enquête nadat het kabinet om de toeslagenaffaire was afgetreden. In de enquête zal ook de rol van de Kamer onder de loep worden genomen. Ook zal worden gekeken naar zaken als etnisch profileren door uitvoeringsorganisaties en de rol van toenemende digitalisering.

Door: ANP