Uiteenlopende reacties op SER-advies: van 'goed voorstel' tot 'onbegrijpelijk'

Vandaag bracht de SER advies uit over de hervorming van het kinderopvangstelsel. De reacties hierop lopen nogal uiteen. Waar de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang spreekt van een “buitengewoon goed voorstel dat veel gaat opleveren voor de kinderen”, ziet Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang het SER-advies als “een kraakheldere analyse maar onbegrijpelijke oplossing”. Dit melden ANP Perssupport en ANP.

BOinK vindt dat de kinderopvangtoeslag zo snel mogelijk worden vervangen door een nieuw stelsel, maar "dat moet wel heel voorzichtig gebeuren zodat ouders financiële zekerheid hebben". Daarnaast vindt BOinK het advies van de SER een "buitengewoon goed voorstel dat veel gaat opleveren voor kinderen. En het levert de maatschappij veel op als meer ouders (meer) gaan werken". 
 

'Onbegrijpelijk'

BMK echter geeft aan dat de oplossingen die SER voorstelt, onbegrijpelijk zijn. “De geadviseerde maatregelen zorgen alleen maar voor een nog meer gecompliceerde situatie, in plaats van dat ze haar versimpelen. Het is onduidelijk waarom de SER voorstelt om eerst voor de kinderen van 0-4 jaar en daarna pas voor de kinderen van 4-12 jaar de toegang te verbreden. Dit sluit niet aan op de analyse. En zelfs het afschaffen van de kinderopvangtoeslag wordt tegen ieders verwachting in, op de lange baan geschoven.”
 
Voorzitter Loes Ypma van de BMK adviseert dan ook: “laat dit niet gebeuren en pak door. Schaf de kinderopvangtoeslag af, biedt nu álle kinderen van 0-13 jaar minimaal twee dagen per week kinderopvang, zonder kosten voor ouders. En financier als overheid kinderopvangorganisaties rechtstreeks, zonder tussenkomst van ouders.”
 
Het uitgebracht advies van de SER is hier te lezen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids