Wat is de invloed van de coronacrisis op het mediagebruik van jonge kinderen?

Op vrijdag 26 maart gaan de Media Ukkie Dagen weer van start. Een week lang vraagt Netwerk Mediawijsheid aandacht voor de mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Want kinderen komen steeds jonger in aanraking met een scherm, volgens Aniek Breevoort, projectleider van de Media Ukkie Dagen. “Ouders, opvoeders en professionals willen weten hoe ze daarmee omgaan. Wat is een goede schermtijd? En welke apps zijn veilig?” 

Dit jaar staat de campagne in het teken van corona. Uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt namelijk dat de schermtijd van jonge kinderen tijdens de eerste lockdown flink toenam. “Best logisch”, vindt Breevoort. “Kinderen waren meer thuis en gebruikten hun scherm om online taakjes te maken. Ook voor ouders was het fijn dat kinderen even afgeleid waren.” 
 
Hoe het mediagebruik van jonge kinderen er de rest van het jaar uitzag? Dat wordt vrijdag bekend, als startschot van de Media Ukkie Dagen. De partners van Netwerk Mediawijsheid organiseren volgende week ook veel activiteiten rondom mediaopvoeding, vooral online. 
 
Benieuwd aan welke activiteiten je kunt denken? En welke tips Aniek Breevoort heeft voor ouders die zich zorgen maken om het mediagebruik van hun kind? Lees het hele interview hier
 
Door: Nationale Onderwijsgids