Kinderopvang opgelet: kans op smog in zuiden en midden van Nederland

Vandaag is er in het zuiden en het midden van Nederland kans op smog door ozon. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog, zoals jonge kinderen, om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit meldt RIVM.

Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.
 
Naast mensen met luchtwegaandoeningen en ouderen zijn kinderen relatief vaak gevoelig voor smog en daar kunnen ouders, kinderopvangverblijven en scholen nu rekening mee houden. 
 

Ozonverwachting voor zaterdag 1 augustus

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  verwacht dat de ozonconcentraties op zaterdag lager zullen zijn. Alleen langs de oostgrens van Nederland is er nog een kleine kans op smog door ozon. Na zaterdag verwacht het RIVM voorlopig geen smog.
 

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids