Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

De elektrische bakfiets stint mag binnenkort weer terug de weg op, maar in Oss niet. Kinderdagverblijven in de gemeente willen na het dodelijk ongeluk in september 2018 niet nogmaals geconfronteerd worden met het apparaat dat het ongeluk veroorzaakte. Dit meldt Omroep Brabant die een rondgang deed. 

AVEM is een grote kinderopvang in Oss met tientallen locaties verspreid door de gemeente. In een brief aan de ouders laat de directeur van AVEM weten dat de organisatie de stint laat staan. “Voor ons past de stint niet meer in het beeld van het plaatselijk verkeer”, schrijft directeur Sabine Jansen. “Iedereen binnen onze organisatie weet hoe diep dit ongeval de samenleving geraakt heeft. Ook voor ouders is de stint onlosmakelijk verbonden met persoonlijk leed.”

Ook het kinderdagverblijf dat reed met de verongelukte Stint weigert nog met de Stint gaan rijden en is blij te horen dat anderen in de omgeving dit ook hebben besloten.

Veilig gebruik

De kinderopvang en minister Cora van Nieuwenhuizen hebben afspraken gemaakt over veilig gebruik van de stint. Hiermee kan het vanaf het nieuwe schooljaar weer terugkeren op de openbare weg. Er worden in de komende maanden zo’n drieduizend stints omgebouwd. Zo komt er een remsysteem op alle wilen, in plaats van alleen op de achterwielen, en wordt er een tweede knijprem op het stuur geplaatst. En wanneer de bestuurder onverhoopt van het plateau van de stint valt, stopt deze automatisch.

De verbeterde stint is overigens niet op tijd klaar voor het nieuwe schoolseizoen in Zuid-Nederland, laat de fabrikant in een brief weten aan zijn klanten. Het midden en het noorden van Nederland kunnen de stint waarschijnlijk wel meteen gebruiken. 

Door: Nationale Onderwijsgids