Normal_tweede_kamer

Op donderdag 16 mei 2019 spreken de leden van de commissie voor Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) van 15.00 tot 17.10 uur met experts, betrokkenen en belanghebbenden over de rol van investeringsmaatschappijen in de kinderopvang. Dit meldt de Tweede Kamer.

Waarom investeren in kinderopvang?

Grote (buitenlandse) investeringsmaatschappijen hebben steeds vaker belangen in de Nederlandse kinderopvang. Deze manier van beleggen, buiten de aandelenbeurs om, wordt private equity genoemd. Door middel van een rondetafelgesprek wil de commissie SZW helder krijgen wat de achterliggende reden is voor de investeringsmaatschappijen. Waarom is de kinderopvang voor hen  aantrekkelijk? Wat levert dit op voor de kinderopvang? Wat zijn de eventuele risico’s als deze investeringsmaatschappijen weer wegtrekken?
 
De kinderopvang in Nederland wordt grotendeels gefinancierd met publiek geld.  Hoe wordt het publieke geld besteed (kwaliteit/ prijs). En voldoen kinderopvangcentra aan de kwaliteitseisen?
 

Rondetafelgesprek

De vaste commissies van de Tweede Kamer organiseren regelmatig hoorzittingen en rondetafelgesprekken. Hierbij wordt deskundigen of betrokkenen gevraagd een toelichting te geven op het te bespreken onderwerp. Het rondetafelgesprek is een bijzondere vorm van een hoorzitting. Meerdere deelnemers gaan tegelijkertijd in gesprek met Kamerleden. Zo ontstaat er een onderlinge discussie en worden verschillen in visie duidelijk. De leden van de commissie gebruiken de input uit de hoorzitting of het rondetafelgesprek bij de behandeling van bijvoorbeeld wetsvoorstellen.
 

Programma

Het rondetafelgesprek is opgedeeld in drie blokken: experts, betrokkenen en belangenorganisaties.
  • Blok I vindt plaats van 15.00 tot 15.45 uur met de volgende experts: J. Koelewijn, Nyenrode Business University, P. Rooseboom, Erasmus Universiteit, J. Ligterink, Universiteit van Amsterdam en P. Slot, Universiteit Utrecht.
  • Blok II is van 15.50 tot 16.35 uur met de betrokkenen J. Lemmens, KidsFoundation, H. Scheepers, Waterland Private Equity, H. Fischmann, Norlandia en G. Jellesma, Boink.
  • In Blok III (16.40 tot 17.10 uur) komen belangenorganisaties aan het woord: S. Gesthuizen, Branchevereniging Maatschappelijk Kinderopvang, F. Rottenberg, Brancheorganisatie Kinderopvang en T. Molenaar, Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.