Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

VeiligheidNL heeft een workshop RisicovolSpelen ontwikkeld om kinderopvangorganisaties te ondersteunen en helpen bij het thema risicovol spelen. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

De nieuwe wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang biedt ruimte voor risicovol spelen: pedagogische medewerkers dienen, naast kinderen tegen grotere risico's te beschermen, hen met kleine risico's te leren omgaan. Steeds meer kinderopvangorganisaties zijn bezig met het vormgeven van het thema risicovol spelen binnen hun organisatie. Veel organisaties kampen echter met vragen wanneer het gaat om de concrete invulling. Enerzijds wordt er gepleit om kinderen op te laten groeien met meer risico’s, anderzijds ontstaan er dillema’s wanneer dit in de praktijk wordt ingevoerd.
 
Vragen waar kinderopvangorganisaties mee kampen zijn overbeschermende ouders, verschillende collega’s en kinderen en grenzen bij kinderen. VeiligheidNL ziet een stijging in het aantal vragen en speelt hier op in door de workshop RisicovolSpelen. 
 
Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat risicovol spelen positieve effecten heeft voor de gezondheid van een kind. Naar voren kwam dat het onjuist is dat risicovol spelen tot ernstige ongelukken leidt. Kinderen worden juist motorisch vaardiger door risicovol te spelen. Ook biedt het voordelen op sociale gebieden. Kinderen worden hier zelfverzekerd van. 
 
Op 7 mei  vindt de workshop plaats in Amsterdam. Pedagogisch medewerkers zullen tips krijgen over risicovol spelen. Meer informatie is te vinden op: https://www.veiligheid.nl/kinderen-professionals/kinderopvang/cursussen-ondersteuning/workshop-risicovol-spelen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids