Normal_kinderopvang__opvanglocatie

Volgens belangenorganisatie BOinK ontmoedigt de politie ouders om aangifte te doen van misbruik op de kinderopvang. Voorzitter Gjalt Jellesma krijgt regelmatig van ouders te horen dat ze niet serieus genomen worden door de politie. Korpschef Erik Akerboom wil met Jellesma in gesprek hierover. Hij laat in een tweet weten de signalen serieus te nemen. Dit melden RTL Nieuws en ANP. 

“Eerst vertelt je kind je iets dat je nooit van je kind zou willen horen. Dan moet je er mee naar buiten en word je niet serieus genomen. Dat is echt verschrikkelijk voor ouders. Echt heel kwalijk dat de politie wegkijkt. Dat moet veranderen”, zegt Jellesma.
 
Zedenadvocaat Richard Korver deelt Jellesma’s zorgen. Ook hij ziet regelmatig dat ouders worden afgepoeierd en dat zaken snel geseponeerd worden. Meerdere ouders, waaronder een vader en moeder van een 3-jarig kind, onderschrijven dit. Zij stapten met hun verhaal naar de politie, maar die wilde niets doen. Ze kunnen geen jonge kinderen verhoren en willen dat ook niet. Een paar maanden later bleek de dader meerdere kinderen te hebben misbruikt. “De medewerker is nooit als verdachte aangemerkt. En ook is nooit zijn computer onderzocht”, aldus de ouders die anoniem willen blijven.
 
Korpschef Akerboom wil het gesprek aangaan met BOinK om de signalen concreet te maken. PvdA, CDA en VVD hebben inmiddels aangeklopt bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met de vraag of hij wil onderzoeken hoe dergelijke aangiftes door ouders worden afgehandeld. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids