Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

Interim-manager Pjotr van Tilburg is positief over de veranderingen op kinderdagverblijf Jolie in Utrecht. Het moet nog beter volgens Van Tilburg maar door de maatregelen die zijn genomen zijn schadelijke gedragspatronen doorbroken en staat het kinderdagverblijf nu open voor kritische feedback. Onlangs besloot gemeente Utrecht dat door de maatregelen en aanpassingen het in opspraak geraakte kinderdagverblijf toch open mag blijven. Dit meldt AD.

Over kinderdagverblijf Jolie ontstond eerder dit jaar veel ophef toen naar buiten kwam dat medewerkers een 'striptease-act' hadden opgevoerd voor een andere medewerkster. Daarna bleken er nog veel meer misstanden te zijn die door directie-echtpaar Hanny Reuser en Piet Bais stelselmatig als eenmalige kleine incidentjes werden afgedaan. Ex-medewerkers van het bedrijf wisten echter te vertellen dat in de kinderopvangorganisatie van alles mis was maar niemand wat durft te zeggen door de angstcultuur die heerste.

Interim-manager heeft veel maatregelen getroffen om deze bedrijfscultuur te doorbreken. Zo zijn de spionnetjes in de slaapkamerdeur zijn vervangen door raampjes om het risico op grensoverschrijdend gedrag te beperken. Coördinatoren voeren geregeld onverwachte controles uit op de groepen. Nieuwe planningssoftware moet voorkomen dat er teveel kinderen op een groep zitten. Daarnaast vindt Van Tilburg het belangrijk om openheid uit te stralen. De organisatie staat open voor kritiek en verwelkomt vragen en feedback.

Van Tilburg verwacht het bedrijf binnen enkele weken weer helemaal op de rit te hebben. Dan maakt hij plaats voor een nieuwe directeur. "Maar ik draag de sleutel pas over als het echt weer goed is." In de basis zit het al goed, zegt Tilburg: "De liefde en zorg voor kinderen klopt hier gewoon."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids