Normal_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder groen licht voor de Amsterdamse islamitische school, schadevergoeding voor gemiste schoolfoto en de discussie rond de verengelsing van het hoger onderwijs.

 

Amsterdamse islamitische middelbare school heeft groen licht

 
De islamitische middelbare school in Amsterdam mag eindelijk van start. Afgelopen week bepaalde de Raad van State dat Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) toch een islamitische middelbare school mag openen. Er is jarenlang kritiek op de komst van de school, met name van staatssecretaris Dekker. Hij weigerde de school geld te geven, onder meer omdat een bestuurlid van SIO terreurgroep IS zou steunen. Dekker moet nu van de Raad van State alsnog zorgen voor de bekostiging van de school, die na alle waarschijnlijkheid na de zomervakantie van start zal gaan. 
 
Islamitische basisscholen in en rond Amsterdam echter zien de komst van de nieuwe islamitische middelbare school niet zitten. De scholen hebben geen vertrouwen in het bestuur van SIO en adviseren ouders dan ook om hun kinderen niet naar de school te sturen. Ze zeggen dat het bestuur van SIO totaal geen ervaring of affiniteit met onderwijs heeft.
 

Rechter geeft moeder gelijk om gemiste schoolfoto

 
Een moeder van twee leerlingen van de Haagse Maria Montessorischool die de school had aangeklaagd wegens discriminatie krijgt van de rechter 500 euro schadevergoeding toegewezen. Zij vond dat de school discrimineerde door de jaarlijkse klassenfoto van twee jaar terug tijdens het islamitische offerfeest te laten maken. De rechter oordeelde dat de school met de situatie onderscheid heeft gemaakt tussen de kinderen en volgens de Algemene wet gelijke behandeling is dit niet toegestaan. 
De uitspraak van de rechter in de zaak rond een gemiste schoolfoto zorgt voor veel ophef. De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS) vinden dat ouders tegenwoordig te snel de gang naar de rechter maken in een conflict met de school. Ze roepen ouders op te praten met de ouderraad of de medezeggenschapsraad voordat ze juridische stappen nemen. 
 
Ook de Tweede Kamer reageert vol onbegrip op de beslissing van de rechter om de betrokken school een boete op te leggen. De boete is te hoog en bovendien onterecht, menen diverse Kamerleden.  
 

Overig onderwijsnieuws 

  • De opmars van Engels in het hoger onderwijs maakt veel discussie los. Velen hebben kritiek op de verengelsing van de opleidingen. Beter Onderwijs Nederland is hiertegen zelfs een petitie gestart. Een verkenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wijst uit dat de keuze voor het Nederlands of Engels als onderwijstaal voor iedere opleiding afzonderlijk moet worden gemaakt, op basis van argumenten die te maken hebben met de inhoud en doelstellingen van de opleiding. Daarnaast moeten docenten goed getraind worden in het geven van onderwijs in het Engels.
  • Steeds meer middelbare scholen erkennen dat jongens andere onderwijsbehoeften hebben dan meisjes en richten hun onderwijs in op een meer jongensachtige manier van leren met meer beweging, begeleiding en minder huiswerk. Ook SIRE begon afgelopen week een campagne om ‘jongens weer jongens te laten zijn’.
  • De vakantie zijn in heel Nederland begonnen, maar PO In Actie laat weten dat de leraren in het basisonderwijs hardere acties aan het voorbereiden zijn voor na de zomervakantie. Wat precies, dat wordt nog even geheimgehouden.
  • Op scholen met leerlingen uit een welvarender milieu worden mogelijk vaker dyslexieverklaringen afgegeven dan op scholen met leerlingen uit minder welvarende milieus. Ook het hebben van Nederlands als moedertaal speelt een rol. Dat is een eerste voorzichtige beantwoording van de vraag waarom het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring de laatste jaren stijgende is. 
  • Basisscholen, middelbare scholen en schrijfdeskundigen maken zich grote zorgen over de schrijfvaardigheid van kinderen. Er wordt vaak geklaagd over handschriften die niet leesbaar zijn. Dat zou komen doordat scholen de laatste jaren steeds minder gerichte aandacht besteden aan schrijfonderwijs, onder meer door de opkomst van tablets en laptops.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids