Normal_peuter_spelen_kind_bal_opvang

Jonge kinderen worden op de kinderopvang en thuis te weinig gestimuleerd om te bewegen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een achterstand op motorisch gebied wanneer ze naar de basisschool gaan. Om dit tegen te gaan, is het programma ‘Beweeg Wijs’ ontwikkeld. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De methode ‘Beweeg Wijs’ maakt gebruik van beweegkaarten waarop leuke en uitdagende activiteiten staan voor kinderen van 1,5 tot en met 4 jaar. Hierdoor krijgen de kinderen meer plezier in spelen en bewegen waardoor indirect ook de motorische vaardigheden verbeterd worden. Ook heeft het programma themalessen ontwikkeld waarmee wekelijks met de verschillende activiteiten kan worden gewerkt. 
 
'Beweeg Wijs' kan zowel gebruikt worden in de kinderopvang als thuis. Er is extra aandacht voor kinderen met (dreigend) overgewicht. Voor kinderen jonger dan 1,5 jaar is er een aangepast programma. Om het programma in de kinderopvangorganisatie te kunnen implementeren, is een training nodig voor pedagogisch medewerkers. Zij worden in twee jaar opgeleid om na de projectperiode het aanbod zelfstandig te kunnen continueren.
 
Om het maximale uit 'Beweeg Wijs' te kunnen halen, is het van groot belang dat er een samenwerking is tussen de kinderopvang en het primair onderwijs in de buurt. Hiervoor zouden basisscholen al moeten werken met de interventie Beweeg Wijs voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Door deze samenwerking kan een duurzaam netwerk opgebouwd worden in zorg, sport en onderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids