Normal_groep_1

Het Platform Onderwijs2032 adviseerde onlangs dat Nederlandse kinderen al vanaf groep 1 Engelse les moeten krijgen. Staatssecretaris Dekker vindt dat kleuters in grensgebieden ook al Duits moeten leren. Dit laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Metro. 

“Leerlingen in de grensregio’s groeien op in een unieke omgeving. Binnen enkele minuten staan zij in een ander land, met een andere taal en cultuur. Daardoor krijgen ze een grenzeloze blik op de toekomst mee. Als ze ook hun buurtaal goed beheersen kunnen ze optimaal profiteren van de kansen die de grensregio hen bidet”, aldus Dekker.

Talentvolle jongeren hoeven hierdoor niet te verhuizen als ze op zoek zijn naar werk. Ook kunnen lokale bedrijven meer klanten bedienen, omdat ze die in hun eigen taal kunnen aanspreken. Veel voordelen, zo vindt de bewindsman. “Scholen ervaren echter drempels om met buurtaalonderwijs aan de slag te gaan. Ik wil die barrières zoveel mogelijk wegnemen.”

Dekker vindt het een gemiste kans als scholen in de grensgebieden geen Duits onderwijzen aan hun kinderen. Vanaf 2006 is het voor basisscholen mogelijk om Duits aan te bieden.

© Nationale Onderwijsgids