Normal_rss_entry-6227

(ANP) - Het atelier van de bekende tekenaar en vormgever Dick Bruna verhuist in zijn geheel naar het Centraal Museum in Utrecht. Bruna (88) werkte tot 2011 op een zolder in de Utrechtse binnenstad. In het museum krijgt zijn werkomgeving ook een plek op zolder, liet het Centraal Museum donderdag weten.

Bruna fietste ruim dertig jaar lang naar zijn atelier. Daar ontving hij gasten en bewaarde hij alles wat met zijn omvangrijke oeuvre te maken had. Niet alleen zijn tekentafel en zijn bureau, maar ook de potloden, pennen, scharen, vakantiekiekjes en de fiets gaan nu naar het museum. In het nagebouwde atelier is een wisselcollectie van Bruna's werk te zien.

Het Centraal Museum besteedt dit hele jaar extra aandacht aan Dick Bruna, omdat zijn geesteskind nijntje zestig jaar is geworden.

Nijntje is erg populair onder de jonge kinderen. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) gebruikt Nijntje zelfs in het onderwijs. De unie biedt sinds april dit jaar een cursus bewegingsonderwijs aan pedagogisch medewerkers en leraren van het basisonderwijs. In de cursus 'Nijntje beweegdiploma' leren de leidsters en leerkrachten om op een speelse manier kinderen van 2 tot 6 jaar een beweegprogramma aan te bieden waarmee zij hun motorische vaardigheden kunnen ontwikkelen.