Normal_slimme_mbo_nieuwslezer_screenshotjpg

Gisteren is de Slimme mbo Nieuwslezer online gegaan. Voor de opleidingen Kinderopvang/Pedagogisch werk, Onderwijsassistent en Jeugdzorg helpt deze gratis tool studenten met het verbeteren van (vaktechnisch) taalgebruik en woordenschat.

De Slimme mbo Nieuwslezer is een online programma waarmee mbo-studenten dagelijks interessant nieuws op hun vakgebied, maar ook ander actueel nieuws kunnen lezen. Zo oefenen ze hun leesvaardigheid en wordt hun woordenschat uitgebreid. Daarnaast staan er oefeningen bij die testen of de studenten de tekst goed begrepen hebben. 

De Slimme mbo Nieuwslezer is te vinden op www.slimmembonieuwslezer.nl en is in eerste instantie specifiek toegespitst op drie vakgebieden en opleidingen. Het nieuws wordt geselecteerd uit een groot aantal online bronnen specifiek in het betreffende vakgebied. Iedere dag zoekt de nieuwslezer zoekt passende berichten. Studenten doen eenmalig een individuele intake zodat de nieuwsberichten aansluiten op hun woordenschat.  Aan de hand van voorbeeldzinnen leert de student hoe vaktermen worden gebruikt en wat de betekenis van het woord is.

De Slimme mbo Nieuwslezer is mogelijk gemaakt door taaltechnologiespecialist Knowble en onderwijskundig adviesbureau CINOP Advies. Het Steunpunt taal en rekenen mbo stelt de tool gratis ter beschikking aan leerlingen. In 2015 zullen er, in samenwerking met het bedrijfsleven en de scholen, nieuwe varianten worden ontwikkeld voor andere vakgebieden in het mbo.

© Nationale Onderwijsgids