Eenzaamheid onder studenten bestrijden door ze samen te laten eten

Resto VanHarte en DUWO slaan de handen ineen om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan. Als verhuurder van  studentenhuisvesting in diverse steden, waaronder Amsterdam, Delft, Den Haag, Leiden en Midden-Nederland, ziet DUWO een toename in de behoefte aan verbinding en sociaal contact onder haar huurders. Om hierop in te spelen, zocht DUWO de samenwerking met Resto VanHarte, een organisatie die buurtgenoten samenbrengt aan de eettafel. Beide organisaties werken nu samen om pop up huisdiners voor studenten te organiseren in de panden van DUWO. Dat meldt Stichting VanHarte.

Maar liefst 24 procent van de studenten in het hoger onderwijs geeft aan sterk eenzaam te zijn. (bron: Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs, RIVM, Trimbos-instituut). Voor jongeren en jongvolwassenen zijn levensgebeurtenissen, zoals de overstap van middelbare school naar studie, vaak grote uitdagingen. Deze veranderingen brengen veel onzekerheid en stress met zich mee, aangezien er meer van hen wordt verwacht en hun leven drastisch verandert. Daarnaast moeten jongeren die het ouderlijk huis verlaten en zich vestigen in een nieuwe stad opnieuw een sociaal netwerk opbouwen. Als dit niet (meteen) lukt, ligt eenzaamheid op de loer.

Studenten met elkaar in verbinding brengen 

Met de pop up huisdiners willen Resto VanHarte en DUWO studenten met elkaar in verbinding brengen. De huisdiners vinden plaats in de common rooms - een soort huiskamers - van de zelfstandige woonunits in de studentencomplexen van DUWO. Voor slechts vijf euro kunnen studenten genieten van een gezamenlijke maaltijd en naderhand samen ontspannen met een film of bordspel. Het eerste huisdiner is op donderdag 18 april in de common room van studentencomplex Sigmaplantsoen in Leiden. Later dit jaar vinden er nog twee pop up diners plaats in Leiden. Als de pilot succesvol blijkt, streven Resto VanHarte en DUWO ernaar om dit initiatief uit te breiden naar andere locaties en steden.

Polle Janssens, directeur-bestuurder van Resto VanHarte: “Bij Resto VanHarte genieten buurtgenoten samen van een gezonde maaltijd, bereid door vrijwilligers uit de buurt. Bij ons is iedereen van harte welkom. We zien echter dat vooral ouderen ons goed weten te vinden, terwijl we weten dat de eenzaamheid onder jongeren minstens zo groot is. De samenwerking met DUWO biedt een unieke kans om deze doelgroep te bereiken en te ondersteunen.

Common rooms 

Laurens Cramer, vestigingsdirecteur DUWO Leiden: “Bij DUWO zijn we altijd op zoek naar manieren om studenten te verbinden. Onze common rooms zijn daarvoor een geschikte locatie en we hebben gemerkt dat samen eten een hele goede manier is om die connectie te kunnen maken. Een lekker hapje eten voor een klein prijsje, met ruimte om na afloop te blijven hangen voor een filmpje of een spelletje. Samen met Resto VanHarte kunnen we op deze manier de sociale interactie onder jongeren stimuleren.”

Door: Nationale Onderwijsgids