Astronaut André Kuipers biedt studenten mogelijkheid om de wereld te veranderen

Schrijver en astronaut André Kuipers heeft een project gelanceerd dat studenten de kans biedt om een jaar te werken aan innovaties om de wereld te veranderen. Ze krijgen daarbij hulp van astronauten en andere deskundigen. Het project heet NL MOONSHOTS '24 en is zondagochtend gepresenteerd in ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk.

De ideeën van de studenten mogen volgens Kuipers overal over gaan, "van de aarde en de mensheid tot technologie, kunstmatige intelligentie en meer". Studenten van mbo's, hogescholen en universiteiten kunnen hun ideeën tot januari aandragen. Het project loopt tot oktober volgend jaar.

Association of Space Explorers 

Eind 2024 is Nederland gastheer van een congres van de internationale club van astronauten, de Association of Space Explorers. Meer dan honderd mensen die in de ruimte zijn geweest, komen daarnaartoe om te bespreken hoe ruimtevaart de maatschappij vooruit kan helpen. De jongeren die zijn geselecteerd mogen dan hun ideeën en innovaties met de wereld delen.

Moonshot 

De registratie voor studenten is dit weekend geopend en sluit begin januari 2024. Het woord 'moonshot' verwijst naar de jaren 60, toen de VS er in een paar jaar tijd in slaagde mensen naar de maan en terug te brengen. Tegenwoordig heeft het ook een andere betekenis gekregen, namelijk het lanceren van een ambitieus idee met mogelijk grote positieve gevolgen.

Door: ANP