Chemiestudent Tycho werkt bij Veridis aan opschaling plasticrecycling

Tycho, een gedreven chemiestudent aan Hogeschool Inholland, levert met zijn afstudeeronderzoek een belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen binnen de recyclingindustrie. Dit doet hij bij Veridis, een veelbelovende start-up in de wereld van duurzame technologie. Tycho's werk richt zich op de opschaling van materiaalanalyse voor plasticrecycling, een cruciale stap in de richting van een groenere en duurzamere planeet. Dat meldt Hogeschool Inholland. 

Bij Veridis, dat ernaar streeft een van de pioniers te zijn op het gebied van hoogwaardig plasticrecycling, werkt Tycho mee aan de ontwikkeling van een geavanceerde machine die de samenstelling van grote samples gerecycledplastic efficiënt kan meten. Dit baanbrekende project stelt producenten van gerecycled plastic en plastic producenten in staat om nauwkeuriger te bepalen welke producten ze kunnen vervaardigen uit gerecycled plastic. Tycho benadrukt de unieke aard van zijn stage: "Het voelt bijzonder om mee te werken aan iets wat zo nieuw is. Mijn stage is echt uniek." 

Duurzamere toekomst 

De groeiende recyclingindustrie speelt een essentiële rol in de realisatie van een duurzamere toekomst. Tycho's afstudeeronderzoek bij Veridis concentreert zich op de ontwikkeling van een geavanceerde techniek en bijbehorende machine die een belangrijke rol kunnen spelen in het opschalen van het plasticrecyclingproces.

Tycho: "Om nieuwe producten te kunnen vervaardigen uit gerecycled plastic, is het belangrijk om te weten welk type plastic je hebt. De technologie om dit te meten bestaat al: Differential Scanning Calorimetry (DSC). Het probleem is echter dat deze techniek momenteel slechts 20-50 milligram plastic per keer kan meten."

Plastic samples 

Voor fabrikanten van gerecycled plastic is het van cruciaal belang om grote hoeveelheden plastic in één keer te kunnen meten. De eigenschappen van plastic kunnen namelijk variëren binnen één sample en er zijn meer dan 250 type plastics die niet samen gerecycled kunnen worden. Het nauwkeuriger achterhalen van de samenstelling van plastic samples, stelt producenten in staat producten van hogere kwaliteit te maken. Tycho legt uit: "Door grotere samples te meten, kunnen we een veel betrouwbaarder inzicht krijgen in het type plastic, wat resulteert in verbeterde productbeslissingen. De machine die Veridis tot nu toe heeft ontwikkeld, kan al 20 tot 30 gram plastic in één keer meten, wat 500 tot 700 keer meer is dan de huidige capaciteit. Uiteindelijk is het doel om naar 500 gram op te schalen." 

Als onderdeel van zijn afstudeeronderzoek bouwt Tycho een uitgebreide database met metingen van verschillende soorten plastic. Toekomstige gebruikers van de machine kunnen zo nauwkeurig vaststellen welk gerecycled plastic ze in hun bezit hebben.

Machine 

Tycho legt uit: "We ontvangen veel plastic van geïnteresseerde bedrijven, die we vervolgens met de machine meten om een diverse database van plasticsoorten op te bouwen. Daarnaast bestudeer ik de werking van de machine en identificeer ik mogelijke verbeteringen. Ook bereid ik de plasticsamples zorgvuldig voor om met de machine te meten." Aan het einde van zijn onderzoek zal Tycho niet alleen een database opleveren, maar ook een handleiding voor het gebruik van de machine en de voorbereiding van samples.

Wanneer de technologie en machine van Veridis volledig ontwikkeld zijn, zullen deze worden geïntegreerd in fabrieken van klanten, waar gerecyclede plastics efficiënt kunnen worden gemeten.

Wat Tycho zo enthousiast maakt over zijn stage bij Veridis? "Het is ongelooflijk bijzonder om te werken aan iets dat nog in ontwikkeling is. Vaak werk je met bestaande technologieën, maar mijn stage is echt uniek."

Verduurzaming versnellen 

Bovendien heeft Tycho bewust gekozen voor een afstudeeronderzoek bij een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid. "Het bedrijf waar ik stage loop, heeft als missie om de verduurzaming te versnellen en positief bij te dragen aan mens en milieu. Dit sluit perfect aan bij mijn eigen waarden en doelen. Het is geweldig dat ik met mijn stage hieraan bij kan dragen." Tycho is vastbesloten om, ook na zijn opleiding, werk te vinden waarbij hij een positieve impact kan leveren aan de toekomst. 

Door: Nationale Onderwijsgids