Tijdens HKU-symposium staat de relatie van de mens met water centraal

HKU organiseert op donderdag 5 oktober in de Stadsschouwburg in Utrecht een openbaar en gratis toegankelijk symposium over de relatie van de mens met water. Het symposium belicht ‘water’ vanuit filosofische, ecologische, wetenschappelijke en artistieke perspectieven. Sprekers zijn onder anderen voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos, wetenschapper Lisette de Senerpont Domis en kunstenaar en onderzoeker Henriette Waal. Dat meldt de HKU.

Tijdens het symposium komen onder meer de volgende thema’s aan bod: de wetenschappelijke en ecologische kijk op water, micro-organismen in waterbodems, slimme technologieën om waterkwaliteit te analyseren en monitoren, denken over water in de hedendaagse filosofie en wat het betekent om te leven met water in de Nederlandse delta.

Onderzoeksprogramma Hydromedia: Seeing with Water 

Het symposium is onderdeel van het artistieke onderzoeksprogramma Hydromedia: Seeing with Water. Via open calls zijn twaalf kunstenaars geselecteerd en uitgenodigd om aan de kunstacademies van Antwerpen (KASK), Utrecht (HKU) en Karlsruhe (HfG) onderzoek te doen en experimenteel werk te maken waarin ecologische vraagstukken over water en waterbeheer vanuit artistieke methodes worden benaderd. In de maand oktober ontvangt HKU vier van deze kunstenaars. Zij verblijven een maand lang in Utrecht om onderzoek te doen en werk te maken. Deze werken zullen als eerste getoond worden in februari 2024 bij AG – Ruimte voor nieuwe kunst en media (voorheen Academiegalerie) in Utrecht. Het programma Hydromedia: Seeing with Water wordt mede ondersteund vanuit het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Aanvangstijd voor het symposium op 5 oktober is 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur), het programma duurt tot 17.00u. De voertaal is Engels. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot en met 3 oktober via https://www.hku.nl/agenda/hydromedia-artist-in-residence.

Door: Nationale Onderwijsgids