Indonesische zorgstudenten helpen Twentse zorgorganisaties uit de brand

De Enschedese zorgorganisaties De Posten, Liberein, Livio en Manna hebben de hulp ingeschakeld van zo’n 75 zorgstudenten uit Indonesië. Dat meldt Skipr.   

Voor Zorgschakel Enschede, waar alle organisaties onder vallen, is dit een nieuwe aanpak. Lex Smetsers, voorzitter van de raad van bestuur van Livio, heeft als eerste in Nederland ervaring opgedaan met het inzetten van Indonesische studenten in de zorg. Dat gebeurde toen bij een zorgorganisatie in Drenthe. Dat beviel daar zo goed dat ze het nu ook in Twente en de Achterhoek gaan uitproberen. 

Testen 

Werving en selectie worden in Indonesië uitgevoerd door de organisatie Yomema. Een deel van de selecte betreft een aantal testen om er zeker van te zijn dat de basisvaardigheden van de studenten aansluiten op de eisen die hier gesteld worden. En ook om zeker te weten dat een student zo’n grote stap wel aankan. 

Nederlandse loopbaan 

Eenmaal in Nederland beginnen de studenten helemaal vanaf het begin. Ze starten eerst als beginnend zorgmedewerker op het niveau van helpende. Daarna gaan ze werken als verzorgenden voor de individuele gezondheidszorg en tegelijkertijd doen de studenten een hbo-verpleegkundige studie. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk