Microsoft brengt ChatGPT dieper in het hoger onderwijs

Microsoft wil ChatGPT, de chatbot die nu veel losmaakt binnen het hoger onderwijs, op termijn integreren in programma’s zoals Microsoft Word. Dat kan weer grote gevolgen hebben voor het hoger onderwijs. Dat meldt ScienceGuide. 

Microsoft zou tien miljard dollar in OpenAI willen investeren. Dat bedrijf zit achter ChatGPT. In 2019 werd er ook al een miljard dollar in OpenAI geïnvesteerd door Microsoft. Microsoft zou daardoor al 49 procent van de aandelen in handen hebben.

Microsoft Word 

Microsoft zou ChatGPT willen integreren in Microsoft Word. Op die manier zou ChatGPT in Word kunnen helpen met het aanvullen van woorden en hele zinnen. Dat kan weer gevolgen hebben voor het hoger onderwijs. Nu zou mogelijke toetsfraude met behulp van ChatGPT nog kunnen worden voorkomen door studenten een opdracht te laten maken op een computer zonder internetverbinding. Als ChatGPT straks in Word zit is er sowieso al geen internetverbinding meer nodig.

Kunstmatige intelligentie 

Microsoft en OpenAI hebben nog niet gereageerd op de geluiden over een samenwerking. Wel bracht Microsoft-baas Satya Nadella naar buiten dat ChatGPT binnenkort aan Azure OpenAI Service zal worden toegevoegd. Ontwikkelaars kunnen dan gebruik maken van verschillende soorten en modellen van kunstmatige intelligentie. Het AI-model van ChatGPT was daarin eerder nog niet beschikbaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk