Normal_chelsea-wvusc5m-tm8-unsplash

Gemeente Apeldoorn en Hogeschool Saxion verlengen de samenwerking aan de energietransitie. Al sinds het voorjaar van 2021 werken we samen en we willen hier nog zeker vier jaar mee doorgaan. Om dit officieel te maken, hebben beide partijen onlangs het Convenant Energietransitie getekend. Hierin staan afspraken over inhoud, projecten en geld. Dit meldt de gemeente Apeldoorn.

Samen hebben Saxion en Apeldoorn één doel: een duurzame energietransitie. Dat doen ze onder andere door kennis op te bouwen en instrumenten te delen met anderen. De energietransitie is voor iedereen belangrijk. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de gasprijzen. Maar ook in de toekomst is goed leven, werken en wonen in Apeldoorn belangrijk.

Belangrijke samenwerking

In het afgelopen jaar is er al veel gebeurd. In de wijk De Maten hebben studenten onderzoek gedaan naar kansen om verbinding te maken bij het verduurzamen van de wijk. Ook werken onderzoekers van Saxion aan landelijke studies in De Maten en Kerschoten. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van warmtenetten.

De samenwerking helpt bij het onderzoek en het onderwijs. En geeft antwoorden op de vragen die er zijn over de energietransitie. Want de overstap van het gebruik van fossiele energie naar duurzame vormen van energie is ingewikkeld. Veel is nog onduidelijk. Met onderzoeken kunnen stappen worden gemaakt om meer kennis te ontwikkelen en deze te gebruiken in Apeldoorn. En door de samenwerking kunnen studenten stage lopen bij de gemeente. Op sociaal en technisch gebied.

Door: Nationale Onderwijsgids