HKU steunt het kunstonderwijs in Oekraïne

HKU is mede-initiatiefnemer van het nieuwe partnernetwerk UAx platform. Met dit platform steunen vijf internationale kunstonderwijsinstellingen vijf kunstonderwijsinstellingen in Oekraïne. HKU levert zo een bijdrage aan uitwisseling van kennis en netwerken, en begeleiding van studenten. Dat meldt de HKU. 

De naam Uax Platform komt van de internationale landcode voor Oekraïne, oftewel UA. De ‘x’ verwijst naar het doel van het platform, namelijk zowel de uitwisseling (exchange) van kennis als de uitbreiding (extension) van middelen en netwerken, ter ondersteuning van kunststudenten. HKU levert zo een actieve bijdrage aan Oekraïense kunstonderwijsinstellingen, waar ze ondanks de oorlogssituatie doorgaan met doceren en studeren. Twee HKU-docenten worden als mentor gekoppeld aan studenten in Oekraïne en wisselen kennis uit met docenten van de partner-organisaties.

Kunstonderwijs in Oekraïne 

Door een gift van de Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation (AACCF), in samenwerking met de European League of Institutes of the Arts (ELIA), is in rap tempo een sterk fundament neergelegd. Voorzitter van het CvB, Heleen Jumelet: "Dit is zo belangrijk om te doen. Het is natuurlijk ongelofelijk zwaar om in Oekraïne het kunstonderwijs voort te zetten. Kunst en kunstonderwijs tegenover de waanzin van oorlog, ze staan en gaan ervoor, wat ik zeer respecteer. Door deze internationale samenwerking ondersteunt HKU hen in het land zelf met concrete inzet van onze kennis en ervaring." Het UAx platform zet zich in om door te groeien als netwerk met meer deelnemers. Doel is om in 2025 tweehonderd Oekraïense studenten begeleid te hebben, met professionele mentoren en beurzen van de Abakanowicz Foundation.

Door: Nationale Onderwjsgids
Beeld: Oleksandr Osipov