HKU-afstudeerders tonen afstudeerfilms tijdens 'Blikvangers'

Elf uur aan screentijd, van komedie tot drama, van documentair tot experimenteel. De nieuwe makers dienen zich aan bij de filmtweedaagse ‘Blikvangers’ op maandag 10 en dinsdag 11 oktober in het Louis Hartloopercomplex. HKU-afstudeerders organiseren hierbij zelf het tonen van hun eindexamenfilms. Vijf afstudeerders vielen met hun werk in de prijzen bij het Nederlands Filmfestival (NFF). Deze bekroonde films staan ook op het programma van Blikvangers. Dat meldt de HKU. 

De film ‘Verwoede pogingen’ van Joris Tobé kreeg de KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) Award voor beste eindexamenproductie. Het NFF omshreef het werk als een tragikomische reis door een coachingsweekend voor persoonlijk groei. Luka Gribnau won in de studentencompetitie de EY Talent Award voor hoogste production value met haar werk ‘Void Between Us’, een korte fictiefilm over vervreemding in een tweelingrelatie.

Wildcards 

Naast awards in de studentencompetitie werden er door het Filmfonds wildcards uitgereikt. Hiermee krijgen pas afgestudeerde filmmakers de kans om met het bedrag van 50.000 euro een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren. Beide wildcards voor Animatie gingen naar HKU-alumni: Quita Felix en Mahmood Shakuri. Jikkie Schelling ontving een wildcard in de categorie fictie en die film gaat tijdens Blikvangers in première.

Programma

Alle films zijn tijdens Blikvangers op zowel op maandag als dinsdag te zien. Maandag wordt de tweedaagse om 10.30 uur geopend en duurt het programma tot 18.00 uur. Op dinsdag start het programma om 18.00 uur, tot 23.45 uur. Er staan tevens Q&A’s met de makers op het programma. Toegang is gratis. Wel even registreren via hku.nl/agenda/blikvangers-2022.

Door: Nationale Onderwijsgids