LSVb en ISO maken tijdens Prinsjesdag een statement vanuit de student

Op dinsdag 20 september maken studentenorganisaties op het Plein in Den Haag een statement voor de belangrijke positie die studenten hebben. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) slaan de handen ineen. Nederland staat oog in oog met grote maatschappelijke vraagstukken. Ook studenten maken crisis op crisis mee, zoals de klimaat-, energie- en wooncrisis. Deze crises brengen vele zorgen mee voor studenten die net aan hun volwassen leven beginnen. LSVb-voorzitter Joram van Velzen: "Nederland kent steeds meer grote crises en probleemoplossers zijn keihard nodig. Studenten zijn een investering in onze toekomst en in onze maatschappij." Dat meldt de LSVb.

Op Prinsjesdag maken de studentenorganisaties een statement vanuit de student. Studenten kunnen een sleutelrol innemen in het aanpakken van de vraagstukken van vandaag en morgen. We kunnen het ons niet langer veroorloven om studenten met grote financiële lasten hun werkende leven in te sturen. De oplopende kosten en teruglopende koopkracht voor uitwonende studenten, een renteverhoging op de studieschuld en een forse stijging van het collegegeld zorgen voor een nijpende positie voor de student. Dit terwijl studenten zelf klaar staan om hun steentje bij te dragen. De studenten willen wel, nu het kabinet nog. Het is tijd om de probleemoplossers van morgen bij te staan.

Positie van studenten 

De studentenorganisaties roepen partijleiders op om aandacht te hebben voor de positie van studenten. Zeker in deze tijden nu studenten zich zorgen maken over onder andere de stijgende energieprijzen, een mogelijke rente op de studieschuld, kamernood en de mogelijkheid om schuldenvrij te kunnen afstuderen. Ze zullen op het Plein staan voor een open gesprek. ISO-voorzitter Terri van der Velden: “Juist nu, in tijden waarin veel zekerheden zijn weggevallen, kunnen studenten laten zien dat ze klaar staan om mee te bouwen aan de maatschappij."

Door: Nationale Onderwijsgids