111 internationale studenten kunnen terecht tijdens piekopvang in Groningen

Aan het einde van deze zomer komen weer veel internationale studenten naar Groningen om te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Voor deze groep organiseert de gemeente opvang tijdens de piekperiode via het convenant Studenten – en Jongerenhuisvesting. In totaal gaat het om 111 plekken op twee-, drie- en vierpersoonskamers en een kleine slaapzaal, verspreid over verschillende locaties: Vondellaan, Admiraal de Ruijterlaan, Donderslaan en Hoogeweg. De plekken zijn voor internationale studenten boekbaar voor de periode tussen 1 augustus en 1 november via athomeingroningen.com. Het aantal plekken en de beschikbare periode verschilt per locatie. Dat meldt de gemeente Groningen. 

Bij de start van het studiejaar is sprake van een piekperiode. Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn. Daarom is extra opvang voor deze piekperiode nodig.

'Zorg dat je een kamer hebt'

Vanwege de knellende woningmarkt in Groningen communiceren de hoger onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en gemeente actief de volgende boodschap naar internationale studenten: "Zorg dat je vóór 1 augustus een kamer hebt gevonden als je in Groningen gaat studeren. Besluit je toch om zonder kamer naar Groningen te komen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd aangewezen op hotels of hostels, mocht daar nog plaats zijn. Dit zorgt voor hoge kosten, ongemak en onrust voor jezelf. Heb je na 1 augustus nog geen kamer? Dan adviseren we je om niet naar Groningen te komen."

Hospi Housing

De gemeente doet in de studiejaren 2022-2023 en 2023-2024 een proef met Hospi Housing. Een onzelfstandige kamer in huis verhuren is daardoor tijdelijk zonder vergunning toegestaan. Per studiejaar mag één kamer worden verhuurd voor een maximale periode van 6 maanden via Hospi Housing. Inmiddels zijn al 10 hosts geworven en hebben zich 50 studenten aangemeld.

Door: Nationale Onderwijsgids